Det keltiske kors

Nils Skovgaards Alterfresco med det keltiske kors

Det keltiske kors

Det keltiske kors er helt specielt. Det antages, at det repræsenterer forholdet mellem det himmelske (den vertikale eller lodrette akse) og det jordiske (den horisontale eller vandrette akse). De fire arme i korset kan også symbolisere de fire verdenshjørner, de fire årstider eller fire dele af mennesket; sjæl, krop, ånd og hjerte.

Ringen rundt om korset kan både symbolisere livets hjul og solens kraft. En legende fortæller, at Skt. Patrick skabte det første keltiske kors ved at tegne en cirkel om det kristne kors for at inkorporere det hedenske symbol for månen. Andre mener, at cirklen forbinder de forskellige elementer i korset eller symboliserer evigheden. 

Ullerød kirkes logo

Ullerød Kirke har valgt det keltiske kors som logo. Det passer rigtig godt til Ullerød kirke, fordi kirkebygningen ved de mange store vinduespartier inkluderer udsigten til den omkringliggende natur i selv kirkerummet. Vi kan følge med i årstidernes skiften; det himmelske og det jordiske forenes.

Du genfinder korset mange steder i kirken. Mest prominent på den store alterfresco, hvor kunstneren Niels Skovgaard har placeret solen over korset på freskoen og som stråler ud fra korset. Måske ringen som solen; måske pinsesolen? Men du finder det keltiske kors i mindre detaljer, som på salmebøgerne, udskåret i indgangsdøren og på alle vores tryksager og brevpapir.